Пољопривреда
Одштампај

Противградна заштита

Јавно предузеће ''Противградна превентива РС'' је носилац реализације развоја система и оперативног рада противградне заштите.

Противградна превентива Републике Српске је предузеће организовано на територији Републике Српске у складу са Законом о противградној заштити. Брањено подручје је достигло данашњу величину од око 900 000 Ха.

 

ЈП ''Противградна превентива РС'' Градишка је организована на сљедећи начин:

  • Управа ЈП''Противградна заштита РС'' Градишка,
  • Регионални центар ПГЗ у Новој Тополи,
  • Противградне станице, као крајњи извршни дијелови система, размјештене по локалним самоуправама.

Планиран је развој система противградне заштите на читавом подручју Републике Српске , подјељене у три територијално-ореративне цјелине, подржане из Главног оперативног центра.

Потребна техничка средства (радари, аутоматски лансери, генератори, авиони, ракете, патроне, комуникациона подршка, видео надзор) треба да буду у служби будуће методологије рада, која ће омогућити већу ефикасност система противградне заштите на читавом подручју Републике Српске. Противградна заштита РС повезана је са системима противградне заштите у сусједним земљама. Рад је заснован на поштовању европских и свјетских стандарда.

Територије у систему су општине: К. Дубица, Градишка, Приједор, Лакташи, Бања Лука, Србац, Прњавор, Дервента, Добој, Шамац, Модрича, Пелагићево, Д. Жабар, Бијељина, Братунац. 

По Уговору се ради за Брчко Дистрикт и Градачац. Сада се опрема територија општине Зворник.
Тренутно ради 208 противградних станица.

 

Прпотивградна превентива Републике Српске
Закон о противградној заштити