Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Додатно
Одштампај

Вијеће народа Републике Српске

 

 

Усвајањем Амандмана на Устав Републике Српске Амандманом LXXVI прописано је да ће законодавну власт у Републици Српској вршити Народна скупштина Републике Српске и Вијеће народа Републике Српске.

Вијеће народа Републике Српске своју законодавну власт врши у циљу заштите виталних националних интереса конститутивних народа.

Вијеће народа Републике Српске не учествује у поступку доношења закона, прописа и других аката са Народном скупштином Републике Српске, него врши контролу изгласаних закона, прописа и аката у Народној скупштини ради утврђивања да ли се изгласаним законом прописом или актом угрожавају витални национални интереси конститутивних народа.
Након одржаним Општих избора концем 2002. године изабрано је Вијеће народа Републике Српске, које има 28 делегата и то по осам делегата из сваког конститутивног народа и четири делегата из реда Осталих.

Делегате у Вијећу народа бирају одговарајући клубови посланика у Народној скупштини.
Вијеће народа има једног предсједавајућег и три потпредсједавајућа, тако да је по једна функција припала сваком конститутивном народу и Осталим.Предсједништво  Вијећа народа

Вијеће народа РС