Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Додатно
Одштампај

Народна скупштина РС

 

НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ је законодавни орган у структури власти Републике Српске. Обављајући нормативне, контролне, регулатoрне и изборне функције из своје надлежности централна је институција парламентарног уређења Републике Српске и на тај начин обезбјеђујући Демократски поредак, осигурава владавину савремене Демократије у Републици Српској.
Народна скупштина Републике Српске почиње са радом 24. 10. 1991. године као Скупштина српског народа Босне и Херцеговине са административним сједиштем у Сарајеву. Током тешких година рата из безбједносних разлога Народна скупштина се измјешта функционише и засједа на Палама. Од 1998. године административно сједиште Народне скупштине Републике Српске прелази у Бања Луку, гдје се налази и данас.
У складу са људским правима, успостављеним међународно-правним принципима, као и начелима и правилима уставног поретка, Народна скупштина Републике Српске доноси Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине 09. јануара 1992. године, обезбјеђујући као кунституанта, Уставом који је донесен 28. фебруара 1992. године, правну моћ и правну сигурност, легалитет и легитимитет Републике Српске.
По окончању ратних дејстава, потписивањем Дејтонског мировног споразума 1995. године Народна скупштина Републике Српске преузима примарну одговорност спровођења нормативне државне реизградње и обнове, те као законодавни орган предводи и непосредно спроводи законске реформе кроз које Република Српска пролази у послијератним годинама.
Састав Народне скупштине Републике Српске, по савременим парламентарним принципиама чине осамдесет и три (83) народна посланика изабрана на непосредним Парламентарним изборима од стране народа. Народни посланици у Народној скупштини Републике Српске су се бирали до 2002. године на мандат у трајању од двије године, а од 2002. године у складу са новом законском регулативом, народни посланици се бирају на мандат у трајању од четири године.

 

Народна скупштина РС

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске

 

 

Недељко Чубриловић рођен је 1953. године у Крупи на Врбасу, гдје је завршио основну школу. Средњу машинску техничку школу завршио је у Јајцу, а Машински факултет на Универзитету у Бањој Луци, 1978. године. Обављао је више значајних професионалних, друштвених и државних функција. Радио је у привреди: од конструктора до директора, а дао је свој допринос развоју спорта и културе Републике Српске и Босне и Херцеговине. Члан је Демократског народног савеза (ДНС) од његовог оснивања 2000. године.  Актуелни је потпредсједник ДНС-а и предсједник Градског одбора ДНС-а Бања Лука. На посљедњим општим изборима 2014. године, као носилац листе коалиције ДНС–Демократски народни савез – НС – СРС, по трећи пут, изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Добитник је Ордена Светог Саве, одликовања које се додјељује духовним и свјетовним лицима за нарочите заслуге за Српску православну цркву.

Ожењен је, отац двоје дјеце и дједа једног унука.