Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Електронско пословање
Одштампај

Легислатива

Информационо друштво, као парадигма за друштво у коме свако може да ствара, користи и размјењје информације и знање у свим сферама живота, подразумјева стварање одговарајућег законског окружења, односно развој и примјену специфичних правних аката из различитих области, као предуслова развоја таквог друштва. 

Законодавство које се тиче информационих технологија треба да пружи рјешења која ће омогућити несметану размјену информација и трансакције примјеном ИТ-а. Неопходно је створити услове за коришћење електронског потписа, омогућити идентификацију и ауторизацију учесника у трансакцији, операције с кредитним картицамa и успоставити надлежност над електронским трансакцијама. 

Уз то, мора се осигурати заштита личних података и приватности, пренос информација кроз међународне системе, криптографску заштиту и заштиту корисника од увриједљивог, незаконитог и нежељеног садржаја.

 

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво непрекидно ради на унапређивању легислативе, неки од закона су:

Закони:

  • Закон о електронском документу РС
  • Закон о електронском потпису РС
  • Закон о електронском пословању РС
  • Закон о информационој безбједности РС

Подзаконски акти:

  • Уредба о носиоцима послова електронске сертификације

 

Комплетна легислатива може се преузети на страницама Министарства.